Samen kiezen voor een jonge en dynamische stad!

Info gemeenteraadsverkiezingen





{Waarom gaan stemmen?}
Als je gaat stemmen, dan bepaal je mee wie jouw gemeente de komende zes jaar zal besturen. Je kunt dus mee een verschil maken, door voor de kandidatenlijst te kiezen die jij het beste vindt. Ieders stem telt immers mee!


Wat is een gemeente/stad?

  • De gemeente is het kleinste en oudste bestuursniveau in ons land. Lang voor BelgiĆ« bestond, bestonden de steden en gemeenten al. Ze bestuurden hun grondgebied heel autonoom en ze verdedigden hun belangen, af en toe zelfs met een oorlog tussen 'gemeentenaren' als gevolg.
  • Elke stad is een gemeente, maar niet elke gemeente is een stad. Steden hebben vaak een centrumfunctie, met ziekenhuizen, musea, bedrijven en winkels. Maar ook kleinere gemeenten kunnen een stad zijn. Zottegem is een stad met 25.073 (01/01/2011) inwoners. Meer info over Zottegem vind je hier.
  • Een provincie is een volgend -wat groter- bestuursdeel van ons land. Ook de provincies hebben een zekere autonomie. Hun bestuursniveau ligt tussen dat van de gemeenten enerzijds, en de gemeenschappen en gewesten en de federale staat anderzijds. Ook de provincies hebben een geschiedenis van voor de Belgische onafhankelijkheid. Sommige provincies hebben een lange politieke en culturele traditie met een eigen identiteit.
  • Bij de onafhankelijkheid in 1830 werd ons land ingedeeld in een nationale, een provinciale en een gemeentelijke overheid. In de 19e eeuw werd de autonomie van de gemeenten en provincies wel ingeperkt. In de laatste decennia van de 20e eeuw werden de gewesten en gemeenschappen een extra bestuursniveau. Sinds 2001 bepalen de gewesten hoe hun gemeenten en provincies worden bestuurd. Het Vlaams Parlement heeft daartoe in 2005 een eigen Vlaams gemeentedecreet goedgekeurd.
  • Er zijn in BelgiĆ« 10 provincies en 589 gemeenten, waarvan 308 gemeenten in Vlaanderen.



{Wat doet een gemeente/stad eigenlijk?}
Gemeenten hebben twee soorten bevoegdheden :


1. de zorg voor het gemeentelijk belang’ regelen.
Een gemeente kan om het even welk initiatief nemen, dat haar niet uitdrukkelijk verboden is door wetten, besluiten of decreten. Zo kan een gemeente bijvoorbeeld een jeugdhuis oprichten of een sporthal bouwen, maar geen oorlog verklaren.


2. een aantal 'medebewindstaken' uitvoeren.
Dat zijn taken die de gemeente in opdracht van de hogere besturen moet uitvoeren. Zo is elke gemeente verplicht om een register bij te houden van zijn bevolking, een gemeentelijk plan van aanleg op te maken en verkiezingen te organiseren.

Volgens het gemeentedecreet moeten de gemeenten zoveel mogelijk zelf de verantwoordelijkheid dragen voor de organisatie en de financiering van hun bestuur. Gemeenten hebben dan ook vaak een uitgebreide dienstverlening met gemeentepersoneel dat zorgt voor het sociaal beleid, voor milieu-, cultuur-, sport-, jeugddiensten enzovoort.

Volgens de wet hebben de gemeenten ook een hele reeks taken van ‘nationaal belang’. Administratietaken bijvoorbeeld, zoals het bijhouden van een kiesregister, een bevolkingsregister, het opstellen van geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten enzovoort. Vroeg of laat krijgt iedereen dus wel te maken met de diensten van zijn gemeente: van geboorte tot overlijden.

Een belangrijke dienst in elke gemeente of stad is het OCMW. Daar kunnen alle inwoners van de gemeente terecht voor hulp bij allerlei problemen. Het OCMW is namelijk het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn, dat dus moet zorgen voor het welzijn van alle burgers.

{Wie bestuurt de gemeente/stad?}
Het bestuur van een gemeente bestaat uit een gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen (kortweg 'schepencollege') en een burgemeester. Meer info op deze link.


0 reacties:

Een reactie posten