Samen kiezen voor een jonge en dynamische stad!

Hoe kan je zelf mee bepalen wat in Zottegem moet gebeuren?

De meest voor de hand liggende manier om deel te nemen aan de lokale politiek, is zich kandidaat stellen voor de verkiezingen. Maar er zijn ook andere manieren om te participeren en er zijn een aantal inspraakmogelijkheden.

De gemeenteraad bijwonen
Hoewel de gemeenteraad openbaar is, mag u zich niet in de debatten mengen. Toch kunt u een gemeenteraadslid er misschien wel van overtuigen uw thema op de agenda te plaatsen.
Burgers kunnen via een handtekeningenactie ook een punt toevoegen aan de agenda van de gemeenteraad. Dat heet ’voorstellen van burgers’. Wie voldoende handtekeningen (300 voor Zottegem) verzamelt kan dat punt ook zelf toelichten tijdens de zitting.

Tegelijkertijd beschrijft het gemeentedecreet een procedure om ’verzoekschriften’ in te dienen. Via dat kanaal kan iedereen zijn opmerkingen, verzoeken of suggesties voorleggen aan het lokale bestuur.

Volksraadplegingen of referenda
Het initiatief voor een volksraadpleging kan van de gemeente zelf komen of kan van de inwoners komen. Als de inwoners voldoende handtekeningen kunnen verzamelen voor een verzoek om een referendum te organiseren, is het gemeentebestuur verplicht de volksraadpleging te organiseren. In een kleine gemeente (minder dan 15.000 inwoners) moet 20 percent van de inwoners het verzoek steunen, in grotere steden en gemeenten (meer dan 30.000 inwoners) is dat 10 percent.

Bij een volksraadpleging mogen alle inwoners vanaf 16 jaar op een concrete vraag met ja of neen antwoorden. Een klassiek voorbeeld van zo’n referendum is het al dan niet aanleggen van een parkeerterrein. Hoewel het resultaat van zo’n referendum niet bindend is, zal het gemeentebestuur er meestal wel rekening mee houden, omdat het anders een groot deel van zijn geloofwaardigheid zou verliezen.

Hoorzittingen
Soms organiseert de gemeente hoorzittingen. Ze doet dat als ze het nodig vindt dat de inwoners gedetailleerde informatie krijgen over bepaalde plannen. Vaak gaat het daarbij om ruimtelijke ordening (bijvoorbeeld de renovatie van het stadscentrum). Op die hoorzittingen kunnen de burgers vragen stellen aan deskundigen.

Gemeentelijke adviesraden
De meest gangbare vorm van participatie is lidmaatschap van een adviesraad: ook Zottegem heeft een cultuurraad, een jeugdraad, een ouderenraad, een sportraad, een milieuraad, een landbouwraad, een bibliotheekraad…

Sommige van die adviesraden zijn verplicht, wil de gemeente subsidies krijgen van de Vlaamse overheid. Dat geldt met name voor de raden voor cultuurbeleid, de sportraden, de jeugdraden en de gemeentelijke raden voor advies in de ruimtelijke ordening (GECORO).

In principe kan iedereen lid worden van een adviesraad. Meestal is een raad samengesteld uit mensen die interesse hebben in een bepaald domein van het beleid of in een bepaalde doelgroep. Zo zal de jeugdraad eerder samengesteld zijn uit jonge mensen, en de cultuurrraad uit mensen die een goed cultuurbeleid belangrijk vinden. Vaak komen ook de desbetreffende ambtenaren of zelfs schepenen naar de vergaderingen.

De adviesraden brengen niet-bindend advies uit ten behoeve van de gemeenteraad en/of schepencollege. Dat wil zeggen dat het gemeentebestuur er niet noodzakelijk rekening mee moet houden. 

Ben je tussen 15 en 35 jaar en wil je naar de jeugdraad komen?
Stuur een mailtje naar jeugddienst@zottegem.be en vraag of je langs mag komen.

0 reacties:

Een reactie posten